ŻUREK NA KIEŁBASIE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,00 łyżka
Tłuszczu
20,00 dag
Kiełbasy
2,00 szt.
Cebule
5,00 szt.
Ząbek czosnku
3,00 szk.
Wody przegotowanej
15,00 dag
Mąki razowej żytniej
2,00 szt.
Listek laurowy
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprz
0,70 Szklanki
Śmietany
1,00 łyżka Tłuszczu20,00 dag Kiełbasy2,00 szt. Cebule5,00 szt. Ząbek czosnku3,00 szk. Wody przegotowanej15,00 dag Mąki razowej żytniej2,00 szt. Listek laurowy1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprz0,70 Szklanki Śmietany
ŻUREK NA KIEŁBASIE
  1. Kamienny garnek lub słój wyparzyć wrzącą wodą, wsypać mąkę lub płatki owsiane, wymieszać z letnią wodą, dodając ją stopniowo. Dodać drobno pokrajany czosnek i małą cebulę, obraną, opłukaną i przekrajaną na pół.
  2. Przygotowany zakwas przykryć gazą lub czystym płótnem, pozostawić w temperaturze pokojowej na 5-6 dni. Zakwaszony żur wykorzystuje się do zakwaszania kwaśnych zup.
  3. Zagotować wodę z dodatkiem listka laurowego, lekko osolić, do wrzątku włożyć kiełbasę, po kilku minutach wyjąć, a do wywaru wlać około 1 1/2 szklanki przegotowanego zakwasu, który trzeba przed wlaniem zamieszać (zakwas przygotowany na płatkach owsianych przeciera się przez sito). Zagotować.
  4. Do zupy dodać majeranek oraz drobno posiekaną i lekko zrumienioną na tłuszczu cebulę. Kiełbasę pokrajać w plasterki, włożyć do zupy. Zaprawić śmietaną, dodać drobniutko posiekany i roztarty z solą czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę zagrzać. Powinna być bardzo gorąca.
  5. Podawać z dodatkiem oddzielnie ugotowanych ziemniaków ze słoniną lub pieczywem. Jeśli zupa ma być potraktowana jako posiłek jednodaniowy, to trzeba ją uzupełnić podaniem np. sałatki z warzyw mieszanych z dodatkiem pieczywa, a na deser można przyrządzić surówkę owocową.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*