Kamienny garnek lub słój wyparzyć wrzącą wodą, wsypać mąkę lub płatki owsiane, wymieszać z letnią wodą, dodając ją stopniowo. Dodać drobno pokrajany czosnek i małą cebulę, obraną, opłukaną i przekrajaną na pół.
Przygotowany zakwas przykryć gazą lub czystym płótnem, pozostawić w temperaturze pokojowej na 5-6 dni. Zakwaszony żur wykorzystuje się do zakwaszania kwaśnych zup.
Zagotować wodę z dodatkiem listka laurowego, lekko osolić, do wrzątku włożyć kiełbasę, po kilku minutach wyjąć, a do wywaru wlać około 1 1/2 szklanki przegotowanego zakwasu, który trzeba przed wlaniem zamieszać (zakwas przygotowany na płatkach owsianych przeciera się przez sito). Zagotować.
Do zupy dodać majeranek oraz drobno posiekaną i lekko zrumienioną na tłuszczu cebulę. Kiełbasę pokrajać w plasterki, włożyć do zupy. Zaprawić śmietaną, dodać drobniutko posiekany i roztarty z solą czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę zagrzać. Powinna być bardzo gorąca.
Podawać z dodatkiem oddzielnie ugotowanych ziemniaków ze słoniną lub pieczywem. Jeśli zupa ma być potraktowana jako posiłek jednodaniowy, to trzeba ją uzupełnić podaniem np. sałatki z warzyw mieszanych z dodatkiem pieczywa, a na deser można przyrządzić surówkę owocową.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!