ZUPA ZIEMNIACZANA Z KLUSKAMI I MIĘSEM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
40 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
20,00 dag
Marchwi
15,00 dag
Pietruszki
15,00 dag
Cebuli
30,00 dag
Wieprzowiny
75,00 dag
Ziemniaków
10,00 dag
Makaronu
15,00 dag
Mąki
0,70 Szklanki
Śmietany
1,00 Szklanki
Mleka
1,00 szt.
Jajko
8,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
2,00 szt.
Grzyby suszone
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
20,00 dag Marchwi15,00 dag Pietruszki15,00 dag Cebuli30,00 dag Wieprzowiny75,00 dag Ziemniaków10,00 dag Makaronu15,00 dag Mąki0,70 Szklanki Śmietany1,00 Szklanki Mleka1,00 szt. Jajko8,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki2,00 szt. Grzyby suszone1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
ZUPA ZIEMNIACZANA Z KLUSKAMI I MIĘSEM
  1. Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokrajać w kostkę, włożyć do wrzącej osolonej wody, nastawić do gotowania. Grzybek suszony umyć, dodać do gotującego się mięsa.
  2. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik ręcznie lub mechanicznie albo rozdrobnić w paski na szatkownicy do warzyw. Przygotowane warzywa dodać do gotującego się mięsa wówczas, gdy zaczyna ono mięknąć, gdyż rozdrobnione warzywa powinny gotować się nie dłużej niż 30 minut.
  3. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki. Dodać do gotującej się zupy w 10—15 minut po włożeniu warzyw. Równocześnie z ziemniakami wkłada się do wrzątku makaron fabryczny. Lepiej jednak z mąki i jaja przyrządzić zacierki. Zacierki trzeba włożyć do wrzątku na 5 minut przed końcem gotowania zupy.
  4. Gdy wszystkie składniki zupy zostaną ugotowane, dodać gorące przegotowane mleko, zaprawić zupę śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu, dodając do każdej porcji zupy, odpowiednią ilość posiekanej zielonej pietruszki.
  5. Odgrzewanie zupy obniża jej wartość odżywczą. Zupę ziemniaczaną podawać z dodatkiem pieczywa. Wartość białkową zupy, a i jej waiory smakowe można zwiększyć, dodając do każdej porcji nieco utartego sera. Na zakończenie jednodaniowego obiadu podać deser owocowy lub surowe owoce.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*