Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokrajać w kostkę, włożyć do wrzącej osolonej wody, nastawić do gotowania. Grzybek suszony umyć, dodać do gotującego się mięsa.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik ręcznie lub mechanicznie albo rozdrobnić w paski na szatkownicy do warzyw. Przygotowane warzywa dodać do gotującego się mięsa wówczas, gdy zaczyna ono mięknąć, gdyż rozdrobnione warzywa powinny gotować się nie dłużej niż 30 minut.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki. Dodać do gotującej się zupy w 10—15 minut po włożeniu warzyw. Równocześnie z ziemniakami wkłada się do wrzątku makaron fabryczny. Lepiej jednak z mąki i jaja przyrządzić zacierki. Zacierki trzeba włożyć do wrzątku na 5 minut przed końcem gotowania zupy.
Gdy wszystkie składniki zupy zostaną ugotowane, dodać gorące przegotowane mleko, zaprawić zupę śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu, dodając do każdej porcji zupy, odpowiednią ilość posiekanej zielonej pietruszki.
Odgrzewanie zupy obniża jej wartość odżywczą. Zupę ziemniaczaną podawać z dodatkiem pieczywa. Wartość białkową zupy, a i jej waiory smakowe można zwiększyć, dodając do każdej porcji nieco utartego sera. Na zakończenie jednodaniowego obiadu podać deser owocowy lub surowe owoce.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!