Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w paski. Umyte i oczyszczone żeberka pokrajać w kawałki tak, aby kostka była w środku każdej porcji. Przygotowane mięso zalać wrzącą wodą, osolić. Gotować w przykrytym rondlu na wolnym ogniu.
Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać i rozdrobnić, ucierając na szat- kownicy do warzyw lub pokrajać w makaronik. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, wymieszać z warzywami, dodać tłuszcz, lekko posolić, poddusić.
Przygotowane warzywa dodać do mięknącego mięsa. W trakcie duszenia warzyw oczyścić z uszkodzonych liści kapustę, opłukać, drobno poszatkować i wraz z warzywami dodać do mięsa. Ugotować do miękkości. Czosnek obrać, drobno posiekać.
Mąkę przesiać, wymieszać z częścią mleka, wlać do zupy pod koniec gotowania, chwilę utrzymywać w stanie wrzenia, odstawić, dodać czosnek i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Pomidory zamrożone umyć, świeże trzeba sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cienkie plasterki. Zupę wyporcjować na talerze, wkładając do każdej porcji odpowiednią ilość pomidorów, posypać posiekaną pietruszką i utartym serem.
Podawać z dodatkiem oddzielnie ugotowanych ziemniaków. Na zakończenie obiadu można podać deser owocowy, taki jak np. kisiel, owoce w sosie, mus owocowy itp. oraz herbatę.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!