ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY I POMIDORÓW

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,00 Szklanki
Kapusta włoska
0,50 Kilogram
Warzyw mieszanych
15,00 dag
Cebuli
1,00 łyżka
Smalcu
30,00 dag
Wieprzowiny
0,50 Kilogram
Żeberek wieprzowych
2,00 szt.
Ząbki czosnku
40,00 dag
Pomidorów
3,00 łyżka
Pasty pomidorowej
1,00 szk.
Śmietany
1,00 szczypt
Posiekana zielona pietruszka
2,00 łyżka
Utartego sera
1,00 łyżka
Mąki
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 Szklanki Kapusta włoska0,50 Kilogram Warzyw mieszanych15,00 dag Cebuli1,00 łyżka Smalcu30,00 dag Wieprzowiny0,50 Kilogram Żeberek wieprzowych2,00 szt. Ząbki czosnku40,00 dag Pomidorów3,00 łyżka Pasty pomidorowej1,00 szk. Śmietany1,00 szczypt Posiekana zielona pietruszka2,00 łyżka Utartego sera1,00 łyżka Mąki1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY I POMIDORÓW
  1. Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w paski. Umyte i oczyszczone żeberka pokrajać w kawałki tak, aby kostka była w środku każdej porcji. Przygotowane mięso zalać wrzącą wodą, osolić. Gotować w przykrytym rondlu na wolnym ogniu.
  2. Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać i rozdrobnić, ucierając na szat- kownicy do warzyw lub pokrajać w makaronik. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, wymieszać z warzywami, dodać tłuszcz, lekko posolić, poddusić.
  3. Przygotowane warzywa dodać do mięknącego mięsa. W trakcie duszenia warzyw oczyścić z uszkodzonych liści kapustę, opłukać, drobno poszatkować i wraz z warzywami dodać do mięsa. Ugotować do miękkości. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  4. Mąkę przesiać, wymieszać z częścią mleka, wlać do zupy pod koniec gotowania, chwilę utrzymywać w stanie wrzenia, odstawić, dodać czosnek i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Pomidory zamrożone umyć, świeże trzeba sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cienkie plasterki. Zupę wyporcjować na talerze, wkładając do każdej porcji odpowiednią ilość pomidorów, posypać posiekaną pietruszką i utartym serem.
  6. Podawać z dodatkiem oddzielnie ugotowanych ziemniaków. Na zakończenie obiadu można podać deser owocowy, taki jak np. kisiel, owoce w sosie, mus owocowy itp. oraz herbatę.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*