ZUPA OGÓRKOWA NA MIĘSIE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
0,50 Kilogram
Warzyw mieszanych
40,00 dag
Ogórków kwaszonych
30,00 dag
Wieprzowiny
1,00 łyżka
Tłuszczu
0,50 Szklanki
Śmietany
40,00 dag
Ziemniaków
15,00 dag
Mąki
1,00 szt.
Jajko
6,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
2,00 szt.
Ząbki czosnku
1,00 szczypt
Cukier
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
0,50 Kilogram Warzyw mieszanych40,00 dag Ogórków kwaszonych30,00 dag Wieprzowiny1,00 łyżka Tłuszczu0,50 Szklanki Śmietany40,00 dag Ziemniaków15,00 dag Mąki1,00 szt. Jajko6,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki2,00 szt. Ząbki czosnku1,00 szczypt Cukier1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
ZUPA OGÓRKOWA NA MIĘSIE
  1. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać. Mięso oczyścić, umyć, pokrajać na 4-8 kawałków, włożyć do wrzącej osolonej wody, nastawić do gotowania. Gotować na wolnym ogniu w przykrytym garnku. Gdy zmięknie, dodać warzywa pokrajane w makaronik lub rozdrobnione w paski na szatkownicy do warzyw.
  2. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, dodać do gotującego się mięsa z warzywami. Gdy warzywa i ziemniaki zmiękną, odstawić. Ogórki kwaszone obrać cieniutko ze skórki, pokrajać w cienkie paski, drobną kostkę lub rozdrobnić na tarce z dużymi otworami, włożyć do rondelka, dodać tłuszcz, dusić kilka minut.
  3. Uduszone ogórki połączyć z ugotowaną zupą. Mąkę przesiać na stolnicę, formując wianuszek, dodać jajko i nieco wody. Zagnieść twarde ciasto, wyrobić ręką, rozwałkować, pokrajać w paski szerokości około 3 cm, układać po 4 paski jeden na drugim, pokrajać w poprzek w „zapałki”. Przygotowane kluski ugotować, odcedzić, połączyć z zupą.
  4. Do zupy można dodać nieco wywaru z klusek. Zupę przyprawić do smaku solą, cukrem, odrobiną pieprzu, dodać obrany i drobniutko posiekany czosnek. Podawać od razu po przyrządzeniu. W każdej porcji zupy powinny się znaleźć 1-2 kawałki mięsa. Posypać suto pietruszką.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*