Warzywa umyć, oczyścić, opłukać. Mięso oczyścić, umyć, pokrajać na 4-8 kawałków, włożyć do wrzącej osolonej wody, nastawić do gotowania. Gotować na wolnym ogniu w przykrytym garnku. Gdy zmięknie, dodać warzywa pokrajane w makaronik lub rozdrobnione w paski na szatkownicy do warzyw.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, dodać do gotującego się mięsa z warzywami. Gdy warzywa i ziemniaki zmiękną, odstawić. Ogórki kwaszone
obrać cieniutko ze skórki, pokrajać w cienkie paski, drobną kostkę lub rozdrobnić na tarce z dużymi otworami, włożyć do rondelka, dodać tłuszcz, dusić kilka minut.
Uduszone ogórki połączyć z ugotowaną zupą. Mąkę przesiać na stolnicę, formując wianuszek, dodać jajko i nieco wody. Zagnieść twarde ciasto, wyrobić ręką, rozwałkować, pokrajać w paski szerokości około 3 cm, układać po 4 paski jeden na drugim, pokrajać w poprzek w „zapałki”. Przygotowane kluski ugotować, odcedzić, połączyć z zupą.
Do zupy można dodać nieco wywaru z klusek. Zupę przyprawić do smaku solą, cukrem, odrobiną pieprzu, dodać obrany i drobniutko posiekany czosnek. Podawać od razu po przyrządzeniu. W każdej porcji zupy powinny się znaleźć 1-2 kawałki mięsa. Posypać suto pietruszką.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!