ZUPA DZIADOWSKA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Wołowiny
20,00 dag
Cebuli
0,50 Kilogram
Warzyw mieszanych
2,00 szt.
Grzyby suszone
15,00 dag
Fasoli białej
1,00 szk.
Mleko
0,50 szk.
Śmietany
15,00 dag
Mąki
1,00 szt.
Jajko
1,00 łyżka
Tłuszczu
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Posiekana zielona pietruszka
30,00 dag Wołowiny20,00 dag Cebuli0,50 Kilogram Warzyw mieszanych2,00 szt. Grzyby suszone15,00 dag Fasoli białej1,00 szk. Mleko0,50 szk. Śmietany15,00 dag Mąki1,00 szt. Jajko1,00 łyżka Tłuszczu1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu1,00 szczypt Posiekana zielona pietruszka
ZUPA DZIADOWSKA
  1. Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w dość grubą kostkę. Powinny 2-3 kawałki przypadać na osobę. Cebulę obrać, opłukać, posiekać drobno, włożyć do rondla, dodać mięso i tłuszcz, poddusić lekko, ale nie rumienić. Grzybki umyć, dodać do mięsa, zalać wrzącą wodą, osolić. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu.
  2. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, rozdrobnić, krajać w drobny makaronik lub poszatkować w paski na szat- kownicy do warzyw. Warzywa dodać do gotującego się mięsa, gdy zacznie mięknąć, gdyż czas gotowania warzyw nie powinien być dłuższy niż 20-30 minut.
  3. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki i po kilku minutach gotowania warzyw dodać do zupy. Mąkę przesiać, dodać jajko i nieco wody, zagnieść twarde ciasto kluskowe, rozwałkować, pokrajać, formując drobne kluski lub zacierki, dodać do zupy pod koniec gotowania.
  4. Po ugotowaniu się klusek połączyć zupę z mlekiem. Grzybki wyjąć, pokrajać i z powrotem włożyć do zupy. Przyprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu, wzbogacić dodatkiem śmietany.
  5. Podawać od razu po ugotowaniu, posypując każdą porcję zupy pietruszką i wkładając odpowiednią ilość oddzielnie ugotowanej fasoli. Dodatek pieczywa pożądany. Na zakończenie jednodaniowego obiadu podać surówkę owocową.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*