ZRAZY Z DORSZA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 Kilogram
Dorsza
30,00 dag
Cebuli
5,00 dag
Tłuszczu
1,00 łyżka
Masła
2,00 łyżka
Mąki
6,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szt.
Sok z cytryny
1,00 szk.
Rosół z mięsa wołowego
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szt.
Chrzan
1,00 Kilogram Dorsza30,00 dag Cebuli5,00 dag Tłuszczu1,00 łyżka Masła2,00 łyżka Mąki6,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki1,00 szt. Sok z cytryny1,00 szk. Rosół z mięsa wołowego1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu1,00 szt. Chrzan
ZRAZY Z DORSZA
  1. Dorsze umyć, oczyścić wnętrza jamy brzusznej, opłukać, ściągnąć skórę. Przygotowane tuszki osuszyć, układać kolejno na desce i ostrym nożem skrajać filety, lekko oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pozostawić w lodówce na około 30 minut.
  2. Cebulę obrać, opłukać, drobniutko posiekać lub utrzeć na tarce z dużymi otworami, oprószyć solą. Nieco tłuszczu rozgrzać na patelni, włożyć połowę przygotowanej cebuli, dusić na wolnym ogniu. Cebula nie powinna się zrumienić.
  3. Do uduszonej cebuli dodać 4 łyżki posiekanej pietruszki, wymieszać, przez chwilę dusić. Przygotowane filety smarować uduszoną cebulą z pietruszką i zwijać w ruloniki (ściśle), spiąć patyczkami lub owiązać bawełnianą nitką.
  4. Przygotowane zrazy otoczyć w przesianej mące, wkładać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, rumienić równomiernie ze wszystkich stron. Zrumienić lekko także pozostawioną cebulę. Zrazy ułożyć w rondlu, oprószyć solą, obłożyć cebulą, podlać kilkoma łyżkami rosołu, dodać masło (margarynę).
  5. Dusić przez kilkanaście minut na wolnym ogniu, w miarę potrzeby podlewając rosołem. Sos, który powstanie w trakcie duszenia, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Gotowe zrazy wyłożyć na półmisek, polać sosem, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem purée z ziemniaków i surówek.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*