ZRAZY WOŁOWE Z KAPUSTĄ PO ŚWIDNICKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
120 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
10,00 dag
Jabłko
25,00 dag
Kapusta kwaszona
10,00 dag
Smalec
20,00 dag
Cebula
3,00 dag
Mąka
70,00 dag
Wołowina bez kości (zrazowa)
15,00 dag
Boczek surowy
5,00 dag
Śliwki suszone
0,20 l
Wywar z gotowanego boczku
1,00 łyż.
Mielone ziarno jałowca
10,00 dag Jabłko25,00 dag Kapusta kwaszona10,00 dag Smalec20,00 dag Cebula3,00 dag Mąka70,00 dag Wołowina bez kości (zrazowa)15,00 dag Boczek surowy5,00 dag Śliwki suszone0,20 l Wywar z gotowanego boczku1,00 łyż. Mielone ziarno jałowca
ZRAZY WOŁOWE Z KAPUSTĄ PO ŚWIDNICKU
  1. Mięso wyporcjować, rozbić, oprószyć mąką, solą, pieprzem, obrumienić na części smalcu z cebulą.
  2. Zrazy przełożyć do rondla, układając jeden obok drugiego. W oddzielnych naczyniach ugotować boczek i kapustę.
  3. Kapustę zalać niewielką ilością wody, ugotować z jabłkami pokrojonymi w kostkę i mielonym ziarnem jałowca.
  4. Przyrządzić rumianą zasmażkę z mąki, reszty smalcu i cebuli pokrojonej w kostkę.
  5. Rozprowadzić ją zimnym wywarem z gotowanej kapusty, dodać do kapusty. Kapustę ocukrzyć, zagotować.
  6. Na każdy zraz nałożyć grubą warstwę ugotowanej kapusty, następnie położyć plaster ugotowanego boczku, śliwki, podlać wywarem z gotowanego boczku.
  7. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Podawać z ziemniakami lub pyzami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*