Mięso wyporcjować, rozbić, oprószyć mąką, solą, pieprzem, obrumienić na części smalcu z cebulą.
Zrazy przełożyć do rondla, układając jeden obok drugiego. W oddzielnych naczyniach ugotować boczek i kapustę.
Kapustę zalać niewielką ilością wody, ugotować z jabłkami pokrojonymi w kostkę i mielonym ziarnem jałowca.
Przyrządzić rumianą zasmażkę z mąki, reszty smalcu i cebuli pokrojonej w kostkę.
Rozprowadzić ją zimnym wywarem z gotowanej kapusty, dodać do kapusty. Kapustę ocukrzyć, zagotować.
Na każdy zraz nałożyć grubą warstwę ugotowanej kapusty, następnie położyć plaster ugotowanego boczku, śliwki, podlać wywarem z gotowanego boczku.
Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Podawać z ziemniakami lub pyzami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!