ZIEMNIAKI NADZIEWANE

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Poziom trudności
średni
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
25,00 dag
Kiełbasy
1,00 szt.
Jajko
0,50 szk.
Mleka
10,00 dag
Bułki tartej
1,00 Kilogram
Ziemniaki
10,00 dag
Cebuli
2,00 łyżka
Tłuszczu
2,00 szt.
Ząbki czosnku
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Imbir
ZIEMNIAKI NADZIEWANE
  1. Tartą bułkę zalać mlekiem. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy się zacznie rumienić, dodać 1 łyżkę tłuszczu, zrumienić.
  2. Kiełbasę obrać ze skórki i rozetrzeć widelcem, dodać do cebuli. Cebulę poddusić, uważając, żeby się masa nie przypaliła. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, dodać do kiełbasy, wrzucając jednocześnie namoczoną tartą bułkę i posiekaną pietruszkę. Podgrzewać chwilę, mieszając.
  3. Odstawić z ognia, dodać jajko, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać wzdłuż na połówki. Każdą połówkę nieco wydrążyć, najlepiej za pomocą kulistej małej łyżeczki.
  4. Wydrążone połówki ziemniaków napełnić przygotowanym nadzieniem, ułożyć na żaroodpornym półmisku, posmarowanym tłuszczem. Powierzchnię ziemniaków można dodatkowo posypać utartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić równomiernie, lekko skropić wodą, upiec.
  5. Podawać na gorąco na tym samym półmisku, na którym potrawę zapiekano. Jako dodatek podać surówkę z zielonej sałaty z dużą ilością szczypiorku. Pożądanym dodatkiem jest również sos. Najodpowiedniejszy będzie sos grzybowy wiosenny z zieleniną albo sos śmietanowy z dodatkiem zielonej pietruszki.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*