- Tartą bułkę zalać mlekiem. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy się zacznie rumienić, dodać 1 łyżkę tłuszczu, zrumienić. 
- Kiełbasę obrać ze skórki i rozetrzeć widelcem, dodać do cebuli. Cebulę poddusić, uważając, żeby się masa nie przypaliła. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, dodać do kiełbasy, wrzucając jednocześnie namoczoną tartą bułkę i posiekaną pietruszkę. Podgrzewać chwilę, mieszając. 
- Odstawić z ognia, dodać jajko, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać wzdłuż na połówki. Każdą połówkę nieco wydrążyć, najlepiej za pomocą kulistej małej łyżeczki. 
- Wydrążone połówki ziemniaków napełnić przygotowanym nadzieniem, ułożyć na żaroodpornym półmisku, posmarowanym tłuszczem. Powierzchnię ziemniaków można dodatkowo posypać utartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić równomiernie, lekko skropić wodą, upiec. 
- Podawać na gorąco na tym samym półmisku, na którym potrawę zapiekano. Jako dodatek podać surówkę z zielonej sałaty z dużą ilością szczypiorku. Pożądanym dodatkiem jest również sos. Najodpowiedniejszy będzie sos grzybowy wiosenny z zieleniną albo sos śmietanowy z dodatkiem zielonej pietruszki. 
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!