ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,50 Kilogram
Ziemniaki
15,00 dag
Boczek wędzony
15,00 dag
Ser żółty
30,00 dag
Cebula
2,00 łyżka
Smalec
1,00 szk.
Mleko
1,00 szk.
Śmietana
4,00 łyżka
Szczypiorek
4,00 łyżka
Posiekana zielona pietruszka
2,00 łyżka
Bułka tarta
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
1,50 Kilogram Ziemniaki15,00 dag Boczek wędzony15,00 dag Ser żółty30,00 dag Cebula2,00 łyżka Smalec1,00 szk. Mleko1,00 szk. Śmietana4,00 łyżka Szczypiorek4,00 łyżka Posiekana zielona pietruszka2,00 łyżka Bułka tarta1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
  1. Boczek wędzony pokrajać w drobne słupki. Łyżkę tłuszczu rozgrzać na patelni, włożyć boczek, lekko podsmażyć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka.
  2. Podsmażony boczek wyjąć z tłuszczu, przełożyć na talerzyk. Przygotowaną cebulę wsypać na patelnię z tłuszczem, podgrzewać na małym ogniu, często mieszając i uważając, żeby się nie zrumieniła. Powinna się pod- dusić i lekko zżółknąć
  3. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osączyć, pokrajać w cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem.
  4. Podduszoną cebulę wymieszać z boczkiem. Ser utrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokrajać w małe, cienkie plasterki. W przygotowanym naczyniu układać warstwy ziemniaków, przekładając je cebulą z boczkiem oraz posypując serem i zieleniną.
  5. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Trzepaczką wymieszać mleko ze śmietaną, można także dodać jedno surowe jajko. Przygotowany w ten sposób sos przyprawić solą i pieprzem. Potrawę zalać sosem, posypać powierzchnię tartą bulką.
  6. Wstawić do piekarnika, zapiec. Zapiekanie potrawy powinno trwać około 15 minut. Zapiekać należy powoli w niezbyt gorącym piekarniku. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu jako podstawową potrawę obiadową z dodatkiem surówek. Pożądany będzie także dodatek sosu, np. holenderskiego.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*