Boczek wędzony pokrajać w drobne słupki. Łyżkę tłuszczu rozgrzać na patelni, włożyć boczek, lekko podsmażyć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka.
Podsmażony boczek wyjąć z tłuszczu, przełożyć na talerzyk. Przygotowaną cebulę wsypać na patelnię z tłuszczem, podgrzewać na małym ogniu, często mieszając i uważając, żeby się nie zrumieniła. Powinna się pod- dusić i lekko zżółknąć
Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osączyć, pokrajać w cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem.
Podduszoną cebulę wymieszać z boczkiem. Ser utrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokrajać w małe, cienkie plasterki. W przygotowanym naczyniu układać warstwy ziemniaków, przekładając je cebulą z boczkiem oraz posypując serem i zieleniną.
Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Trzepaczką wymieszać mleko ze śmietaną, można także dodać jedno surowe jajko. Przygotowany w ten sposób sos przyprawić solą i pieprzem. Potrawę zalać sosem, posypać powierzchnię tartą bulką.
Wstawić do piekarnika, zapiec. Zapiekanie potrawy powinno
trwać około 15 minut. Zapiekać należy powoli w niezbyt gorącym piekarniku. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu jako podstawową potrawę obiadową z dodatkiem surówek. Pożądany będzie także dodatek sosu, np. holenderskiego.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!