ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 szk.
Mleko
1,00 szk.
Bułka tarta
4,00 łyżka
Posiekana zielona pietruszka
3,00 szt.
Ząbek czosnku
0,50 szk.
Oliwa
25,00 dag
Cebula
1,00 Kilogram
Borowiki
30,00 dag
Parówek
2,00 szt.
Jajko
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
1,00 szk. Mleko1,00 szk. Bułka tarta4,00 łyżka Posiekana zielona pietruszka3,00 szt. Ząbek czosnku0,50 szk. Oliwa25,00 dag Cebula1,00 Kilogram Borowiki30,00 dag Parówek2,00 szt. Jajko1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz
ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI
  1. Cebulę i czosnek obrać, opłukać i posiekać bardzo drobno. Grzyby (pieczarki) oczyścić, umyć, osączyć, odkrajać kapelusze, a oczyszczone trzony drobno po- szatkować. Posiekaną cebulę z czosnkiem wsypać na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem (1/4 szklanki), lekko podrumienić.
  2. Do zrumienionej cebuli dodać pokrajane trzony grzybów, wymieszać, dusić na wolnym ogniu w przykrytym rondlu przez kilka minut, lekko podlać wodą, udusić do miękkości, najlepiej w rondlu ustawionym na płytce ochronnej. Tartą bułkę zalać mlekiem i pozostawić na kilka minut.
  3. . Parówki obrać ze skórek, pokrajać w plasterki. Uduszone trzony grzybów wymieszać z tartą bulką, podgrzewać kilka minut, odstawić. Jaja umyć, wylewać kolejno ich zawartość do miseczki. Kapelusze grzybów obrumienić, wkładając na patelnię z rozgrzaną oliwą. Oprószyć solą i pieprzem.
  4. Gdy masa z grzybów i tartej bułki przestygnie, dodać jaja i posiekaną pietruszkę, wymieszać z pokrajanymi parówkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu, posmarowanym tłuszczem, układać warstwami obrumienione grzyby i przygotowane nadzienie.
  5. Ostatnią warstwę powinny stanowić grzyby, które można posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać z dodatkiem sosów i surówek.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*