Cebulę i czosnek obrać, opłukać i posiekać bardzo drobno. Grzyby (pieczarki) oczyścić, umyć, osączyć, odkrajać kapelusze, a oczyszczone trzony drobno po- szatkować. Posiekaną cebulę z czosnkiem wsypać na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem (1/4 szklanki), lekko podrumienić.
Do zrumienionej cebuli dodać pokrajane trzony grzybów, wymieszać, dusić na wolnym ogniu w przykrytym rondlu przez kilka minut, lekko podlać wodą, udusić do miękkości, najlepiej w rondlu ustawionym na płytce ochronnej. Tartą bułkę zalać mlekiem i pozostawić na kilka minut.
. Parówki obrać ze skórek, pokrajać w plasterki. Uduszone trzony grzybów wymieszać z tartą bulką, podgrzewać kilka minut, odstawić. Jaja umyć, wylewać kolejno ich zawartość do miseczki. Kapelusze grzybów obrumienić, wkładając na patelnię z rozgrzaną oliwą. Oprószyć solą i pieprzem.
Gdy masa z grzybów i tartej bułki przestygnie, dodać jaja i posiekaną pietruszkę, wymieszać z pokrajanymi parówkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu, posmarowanym tłuszczem, układać warstwami obrumienione grzyby i przygotowane nadzienie.
Ostatnią warstwę powinny stanowić grzyby, które można posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać z dodatkiem sosów i surówek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!