ZAPIEKANKA Z CYKORII

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
70 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
2,00 łyżka
Mąki
2,00 łyżka
Masła
2,00 szk.
Mleka
1,00 szt.
Ząbek czosnku
10,00 dag
Boczku
30,00 dag
Kurczaka
1,00 Kilogram
Cykorii
3,00 szt.
Żółtka
10,00 dag
Utartego sera
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
1,00 szczypt
Posiekana zielona pietruszka
1,00 szczypt
Bułka tarta
ZAPIEKANKA Z CYKORII
  1. Cykorię oczyścić, umyć, osączyć, włożyć do rondla z wrzącą osoloną wodą, obgotowywać przez około 10 minut. Odcedzić. Żaroodporne naczynie natrzeć czosnkiem.
  2. Boczek pokrajać w możliwie najcieńsze plasterki. Plasterki te ułożyć na dnie i po bokach przygotowanego naczynia. Mięso kurczaka oddzielić od kości, pokrajać w foremne słupki.
  3. Obgotowaną cykorię układać na warstwie boczku, przekładając mięsem, lekko oprószyć pieprzem i posiekaną pietruszką.
  4. Masło (margarynę) stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać, chwilę podgrzewać, ale nie rumienić. Do przygotowanej białej zasmażki dodawać stopniowo zimne mleko, podgrzewać w trakcie ustawicznego mieszania. Doprowadzić w ten sposób do zawrzenia.
  5. Gdy zawrze, odstawić, wrzucić żółtka, wymieszać natychmiast szybkimi ruchami trzepaczki i dodać połowę przewidzianej proporcją ilości sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Sosem zalać potrawę, powierzchnię posypać pozostawionym serem z dodatkiem łyżki tartej bułki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, rumieniąc równomiernie. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z grzankami i sosem grzybowym.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*