Cykorię oczyścić, umyć, osączyć, włożyć do rondla z wrzącą osoloną wodą, obgotowywać przez około 10 minut. Odcedzić. Żaroodporne naczynie natrzeć czosnkiem.
Boczek pokrajać w możliwie najcieńsze plasterki. Plasterki te ułożyć na dnie i po bokach przygotowanego naczynia. Mięso kurczaka oddzielić od kości, pokrajać w foremne słupki.
Obgotowaną cykorię układać na warstwie boczku, przekładając mięsem, lekko oprószyć pieprzem i posiekaną pietruszką.
Masło (margarynę) stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać, chwilę podgrzewać, ale nie rumienić. Do przygotowanej białej zasmażki dodawać stopniowo zimne mleko, podgrzewać w trakcie ustawicznego mieszania. Doprowadzić w ten sposób do zawrzenia.
Gdy zawrze,
odstawić, wrzucić żółtka, wymieszać natychmiast szybkimi ruchami trzepaczki i dodać połowę przewidzianej proporcją ilości sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sosem zalać potrawę, powierzchnię posypać pozostawionym serem z dodatkiem łyżki tartej bułki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, rumieniąc równomiernie. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z grzankami i sosem grzybowym.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!