ZAPIEKANKA KĘTRZYŃSKA

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Czas przygotowania
25 minut
Czas gotowania
80 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,00 szt.
Kurczak
25,00 dag
Włoszczyzna
10,00 dag
Kiełbasa szynkowa
10,00 dag
Schab karkowy pieczony
20,00 dag
Pieczarki
10,00 dag
Cebula
1,00 dag
Bułka tarta
5,00 dag
Ser żółty ostry
1,50 dag
Koncentrat pomidorowy
1,00 szt.
Natka pietruszki
1,00 dag
Mąka
8,00 dag
Masło
25,00 dag
Mleko
12,00 dag
Śmietana
ZAPIEKANKA KĘTRZYŃSKA
  1. Kurczaka ugotować w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną, wyjąć kości, mięso pokroić na kawałki.
  2. Szynkę i upieczony schab pokroić w paski. Pieczarki podsmażyć z cebulą na dość ostrym ogniu.
  3. Pokrojone mięso połączyć z pieczarkami, koncentratem pomidorowym i przyprawami, wymieszać z sosem beszamelowym.
  4. Sos beszamelowy przyrządzić w następujący sposób: białą zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić mlekiem, mieszając zagotować, odstawić z ognia, dodać śmietanę stale mieszając.
  5. Przygotowaną masę ułożyć w posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą ogniotrwałym naczyniu lub w kokilkach, posypać startym serem, położyć na wierzchu kawałki masła.
  6. Wszystko zapiec w gorącym piekarniku na rumiano. Podawać posypaną zieleniną z ziemniakami lub ryżem.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*