Kurczaka ugotować w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną, wyjąć kości, mięso pokroić na kawałki.
Szynkę i upieczony schab pokroić w paski. Pieczarki podsmażyć z cebulą na dość ostrym ogniu.
Pokrojone mięso połączyć z pieczarkami, koncentratem pomidorowym i przyprawami, wymieszać z sosem beszamelowym.
Sos beszamelowy przyrządzić w następujący sposób: białą zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić mlekiem, mieszając zagotować, odstawić z ognia, dodać śmietanę stale mieszając.
Przygotowaną masę ułożyć w posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą ogniotrwałym naczyniu lub w kokilkach, posypać startym serem, położyć na wierzchu kawałki masła.
Wszystko zapiec w gorącym piekarniku na rumiano. Podawać posypaną zieleniną z ziemniakami lub ryżem.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!