WIEPRZOWINA DUSZONA Z KAPUSTĄ I FASOLĄ

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
5,00 dag
Tłuszczu
5,00 szt.
Ząbki czosnku
20,00 dag
Cebuli
40,00 dag
Wieprzowiny
60,00 dag
Kapusty cukrowej
20,00 dag
Fasoli suchej
1,00 szk.
Przecieru pomidorowego
6,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Papryka słodka mielona
5,00 dag Tłuszczu5,00 szt. Ząbki czosnku20,00 dag Cebuli40,00 dag Wieprzowiny60,00 dag Kapusty cukrowej20,00 dag Fasoli suchej1,00 szk. Przecieru pomidorowego6,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu1,00 szczypt Papryka słodka mielona
WIEPRZOWINA DUSZONA Z KAPUSTĄ I FASOLĄ
  1. Fasolę przebrać, opłukać, zalać chłodną przegotowaną wodą i pozostawić do następnego dnia. Ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Mięso oczyścić, umyć, wykrajać kości i wykorzystać na wywar do zupy. Mięso pokrajać w drobne paski.
  2. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i wraz z mięsem lekko podrumienić na tłuszczu, przełożyć do dużego rondla, podlać wrzącą wodą, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
  3. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, pokrajać w grubą kostkę, dodać do duszącego się mięsa, osolić, lekko oprószyć pieprzem, udusić do miękkości, z tym że w pierwszej fazie trzeba dusić kapustę w odkrytym rondlu, po kilkunastu minutach rondel przykryć.
  4. Uduszoną potrawę wymieszać z ugotowaną fasolą i drobno posiekanym czosnkiem, dodać przecier pomidorowy, zagotować, przyprawić do smaku solą, ostrą papryką i pieprzem.
  5. Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, posypać suto posiekaną pietruszką. Podawać z dodatkiem oddzielnie ugotowanych ziemniaków. Warto potrawę uzupełnić surówką.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*