Fasolę przebrać, opłukać, zalać chłodną przegotowaną wodą i pozostawić do następnego dnia. Ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Mięso oczyścić, umyć, wykrajać kości i wykorzystać na wywar do zupy. Mięso pokrajać w drobne paski.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i wraz z mięsem lekko podrumienić na tłuszczu, przełożyć do dużego rondla, podlać wrzącą wodą, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, pokrajać w grubą kostkę, dodać do duszącego się mięsa, osolić, lekko oprószyć pieprzem, udusić do miękkości, z tym że w pierwszej fazie trzeba dusić kapustę w odkrytym rondlu, po kilkunastu minutach rondel przykryć.
Uduszoną potrawę wymieszać z ugotowaną fasolą i drobno posiekanym czosnkiem, dodać przecier pomidorowy, zagotować, przyprawić do smaku solą, ostrą papryką i pieprzem.
Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, posypać suto posiekaną pietruszką. Podawać z dodatkiem oddzielnie ugotowanych ziemniaków. Warto potrawę uzupełnić surówką.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!