SUFLET Z KUKURYDZY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
35 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
10,00 szt.
Kaczan kukurydzy
8,00 dag
Śmietana
5,00 dag
Masło
4,00 szt.
Jajko
2,00 dag
Bułka tarta
10,00 szt. Kaczan kukurydzy8,00 dag Śmietana5,00 dag Masło4,00 szt. Jajko2,00 dag Bułka tarta
SUFLET Z KUKURYDZY
  1. Kukurydzę oczyścić z liści i włosków, umyć, włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Ugotować do miękkości. Odcedzić.
  2. Gdy nieco przestygnie, wyłuskać ziarna, najlepiej pomagając sobie tępą stroną noża lub widelcem. Ziarna zmiksować z dodatkiem śmietany i żółtek, wymieszać z masłem (4 dag), przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Białka ubić na pianę. Do sztywnej piany dodać nieco soli, ubijać jeszcze chwilę. Pianę wymieszać z przygotowaną masą z kukurydzy, dodając jednocześnie tartą bułkę.
  4. Włożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem, wyrównać powierzchnię.
  5. Zapiec, rumieniąc na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem zielonej sałaty.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*