Kukurydzę oczyścić z liści i włosków, umyć, włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Ugotować do miękkości. Odcedzić.
Gdy nieco przestygnie, wyłuskać ziarna, najlepiej pomagając sobie tępą stroną noża lub widelcem. Ziarna zmiksować z dodatkiem śmietany i żółtek, wymieszać z masłem (4 dag), przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Białka ubić na pianę. Do sztywnej piany dodać nieco soli, ubijać jeszcze chwilę. Pianę wymieszać z przygotowaną masą z kukurydzy, dodając jednocześnie tartą bułkę.
Włożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem, wyrównać powierzchnię.
Zapiec, rumieniąc na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem zielonej sałaty.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!