SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Dodatek
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Grzyby świeże
5,00 dag
Tłuszcz
2,00 szt.
Cebula
1,00 łyżka
Mąka
0,50 szk.
Śmietana
0,50 szk.
Mleko
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
1,00 szt.
Posiekana zielona pietruszka
30,00 dag Grzyby świeże5,00 dag Tłuszcz2,00 szt. Cebula1,00 łyżka Mąka0,50 szk. Śmietana0,50 szk. Mleko1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz1,00 szt. Posiekana zielona pietruszka
SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW
  1. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę. Tłuszcz rozgrzać, dodać cebulę, lekko osolić i pod- dusić.
  2. Dusić do chwili, aż cebula zacznie żółknąć, wówczas dodać przygotowane grzyby, wymieszać, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, w miarę potrzeby podlewać wodą.
  3. Miękkie grzyby oprószyć przesianą mąką, wymieszać z dodatkiem mleka, mieszając doprowadzić do zawrzenia, dodać śmietanę.
  4. Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem. Dodać zieloną pietruszkę. Podawać do zapiekanek mięsnych z kasz i makaronów, potraw z mąki, ziemniaków, jaj i ryb.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*