SOS POMIDOROWY TRADYCYJNY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Poziom trudności
łatwy
Posiłek
Dodatek
Autor
Opublikowano
3,00 łyżka
Pasta pomidorowa
1,00 szk.
Wywar z warzyw
1,00 łyżka
Smalec
1,00 łyżka
Mąka
15,00 dag
Cebula
1,00 szt.
Ząbek czosnku
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
1,00 szczypt
Cukier
3,00 łyżka Pasta pomidorowa1,00 szk. Wywar z warzyw1,00 łyżka Smalec1,00 łyżka Mąka15,00 dag Cebula1,00 szt. Ząbek czosnku1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz1,00 szczypt Cukier
SOS POMIDOROWY TRADYCYJNY
  1. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Zagotować wywar lub rosół, do wrzątku włożyć cebulę, ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito lub zmiksować.
  2. Mąkę przesiać, wsypać na suchą patelnię, mieszać drewnianą łyżką, podgrzewając na małym ogniu.
  3. Gdy mąka się lekko zrumieni, dodać tłuszcz, wymieszać, mieszając połączyć z cebulowym przecierem i pastą pomidorową, doprowadzić do zawrzenia, odstawić.
  4. Dodać drobniutko posiekany czosnek. Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać jako dodatek do potraw mącznych, z kasz, warzyw, ryb, jaj.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*