SOS PIECZARKOWY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
10 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Dodatek
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Pieczarki
2,00 łyżka
Oliwa
1,00 łyżka
Mąka
1,00 łyżka
Masło
0,50 szk.
Śmietana
1,00 szt.
Żółtko
1,00 szt.
Posiekana zielona pietruszka
30,00 dag Pieczarki2,00 łyżka Oliwa1,00 łyżka Mąka1,00 łyżka Masło0,50 szk. Śmietana1,00 szt. Żółtko1,00 szt. Posiekana zielona pietruszka
SOS PIECZARKOWY
  1. Pieczarki oczyścić, umyć, drobno pokrajać i podsmażyć na oliwie. Pod koniec dodać masło (margarynę), lekko skropić wodą i udusić do miękkości.
  2. Pieczarki oprószyć przesianą mąką, wymieszać, rozprowadzić wodą, zagotować. Zagęszczony sos odstawić, wymieszać sos ze śmietaną rozmieszaną z żółtkiem.
  3. Podgrzewać, mieszając, ale nie wolno zagotować. Dodać 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą. Podawać na gorąco. Dodatek żółtka można pominąć.
  4. Sos pieczarkowy podawać można do wszystkich potraw, a zwłaszcza do potraw mącznych i potraw z kasz {budynie, kotlety, zapiekanki).

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*