SOS MLECZNY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
5 minut
Czas gotowania
10 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Dodatek
Autor
Opublikowano
1,50 szk.
Mleko
1,50 łyżka
Mąka
1,50 łyżka
Masło
5,00 dag
Utarty żółty ser
1,00 szt.
Sól
1,00 szt.
Pieprz
1,00 szt.
Posiekana zielona pietruszka
1,50 szk. Mleko1,50 łyżka Mąka1,50 łyżka Masło5,00 dag Utarty żółty ser1,00 szt. Sól1,00 szt. Pieprz1,00 szt. Posiekana zielona pietruszka
SOS MLECZNY
  1. Mąkę przesiać. Masło lub margarynę stopić w rondelku, dodać przesianą mąkę, wymieszać, mieszając podgrzewać i dodawać stopniowo mleko.
  2. Gdy zawrze, odstawić, dodać utarty ser. Można wzbogacić sos dodatkiem surowego żółtka, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Przed podaniem warto dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Podawać do warzyw gotowanych, takich jak np. kalafiory, brokuły, szpinak, brukselka, kapusta włoska, marchewka, do zapiekanek i do zapiekania potraw tak jak beszamel.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*