- Czas przygotowania
- 10 minut
- Czas gotowania
- 15 minut
- Poziom trudności
- łatwy
- Porcje
- 4 osoby
- Posiłek
- Dodatek
- Autor
- Opublikowano
- 24 listopada 2019
- 5,00 dag
- Ogórki korniszone
- 1,00 szk.
- Wywar z warzyw
- 10,00 dag
- Cebula
- 2,00 szt.
- Ząbek czosnku
- 2,00 łyżka
- Smalec
- 1,00 łyżka
- Mąka
- 3,00 łyżka
- Szczypiorek
- 0,50 łyż.
- Estragon
- 1,00 szt.
- Sól
- 1,00 szt.
- Pieprz
- 1,00 szt.
- Cukier
- Mąkę przesiać, korniszony posiekać jak najdrobniej. Smalec stopić, dodać mąkę, lekko podrumienić (na jasnozłoty kolor).
- Zasmażkę rozprowadzić, dodając zimny rosół. Mieszając, doprowadzić do za wrzenia. Gdy zawrze, dodać korniszony, chwilę utrzymywać w stanie wrzenia, odstawić, wymieszać sos ze śmietaną i zieleniną.
- Przyprawić do smaku solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Podawać do mdłych budyniów, mdłych zapiekanek, kotletów z warzyw, kasz, grochu i fasoli.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!