SOS KAPAROWY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Dodatek
Autor
Opublikowano
3,00 dag
Kapary
1,00 szk.
Rosół
1,00 łyżka
Masło
1,00 łyżka
Mąka
0,50 szk.
Śmietana
1,00 szt.
Żółtko
1,00 szt.
Cukier
1,00 szt.
Sól
3,00 dag Kapary1,00 szk. Rosół1,00 łyżka Masło1,00 łyżka Mąka0,50 szk. Śmietana1,00 szt. Żółtko1,00 szt. Cukier1,00 szt. Sól
SOS KAPAROWY
  1. Mąkę przesiać. Masło (margarynę) stopić, dodać mąkę, wymieszać, podgrzewać na wolnym ogniu. Zasmażka powinna się bardzo lekko zrumienić na jasnozłoty kolor.
  2. Gdy zżółknie dodawać stopniowo rosół lub wywar z warzyw w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką lub drewnianą łyżką. Mieszając, doprowadzić do zawrzenia.
  3. Gdy sos zgęstnieje, dodać kapary, zagotować, odstawić. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać do sosu. Podgrzewać, mieszając i uważając, żeby się sos nie zagotował.
  4. Przyprawić do smaku solą i odrobiną cukru. Amatorzy mogą dodać nieco octu winnego lub soku z cytryny. Podawać do kotletów jarskich (z warzyw, ziemniaków, fasoli, kasz), do zapiekanek i budyniów o łagodnym smaku.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*