Mąkę przesiać. Masło (margarynę) stopić, dodać mąkę, wymieszać, podgrzewać na wolnym ogniu. Zasmażka powinna się bardzo lekko zrumienić na jasnozłoty kolor.
Gdy zżółknie dodawać stopniowo rosół lub wywar z warzyw w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką lub drewnianą łyżką. Mieszając, doprowadzić do zawrzenia.
Gdy sos zgęstnieje, dodać kapary, zagotować, odstawić. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać do sosu. Podgrzewać, mieszając i uważając, żeby się sos nie zagotował.
Przyprawić do smaku solą i odrobiną cukru. Amatorzy mogą dodać nieco octu
winnego lub soku z cytryny. Podawać do kotletów jarskich (z warzyw, ziemniaków, fasoli, kasz), do zapiekanek i budyniów o łagodnym smaku.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!