SOS HOLENDERSKI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Dodatek
Autor
Opublikowano
10,00 dag
Masło
1,00 szt.
Sok z cytryny
2,00 szt.
Żółtko
0,50 szk.
Rosół
1,00 szt.
Sól
1,00 szt.
Pieprz
10,00 dag Masło1,00 szt. Sok z cytryny2,00 szt. Żółtko0,50 szk. Rosół1,00 szt. Sól1,00 szt. Pieprz
SOS HOLENDERSKI
  1. Jaja umyć, osuszyć, oddzielić żółtka. Masło pokrajać w możliwie najmniejsze kawałki. Cytrynę umyć, wycisnąć sok, przecedzić przez sitko.
  2. Żóitka wymieszać w rondelku z chudym intensywnym rosołem. Podgrzewać na- parze lub na małym ogniu (najlepiej ustawić rondelek na płytce metalowej i dopływ gazu zmniejszyć do minimum), stale mieszając drewnianą łyżką lub małą trzepaczką.
  3. W trakcie podgrzewania dodawać stopniowo po kawałku przygotowanego masła. Podgrzewany sos powinien uzyskać konsystencję gęstego, puszystego majonezu.
  4. Przygotowany sos wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos holenderski podaje się do warzyw gotowanych, ryb gotowanych i jaj w koszulkach. Sos powinien być bardzo gorący.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*