- Czas przygotowania
- 10 minut
- Czas gotowania
- 20 minut
- Poziom trudności
- średni
- Porcje
- 4 osoby
- Posiłek
- Dodatek
- Autor
- Opublikowano
- 18 listopada 2019
- 3,00 łyżka
- Chrzan tarty
- 0,70 szk.
- Rosół
- 0,50 łyżka
- Mąka
- 3,00 łyżka
- Śmietana gęsta
- 1,00 szt.
- Żółtko
- 1,00 szt.
- Sok z cytryny
- 1,00 szczypt
- Sól
- 1,00 szczypt
- Cukier
- Mąkę przesiać, wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego rosołu. Pozostały rosół zagotować. Mieszając, dodać rozprowadzoną mąkę i doprowadzić do zawrzenia.
- Chwilę utrzymywać w stanie wrzenia. Odstawić. Do gorącego sosu dodać żółtko wymieszane ze śmietaną, wymieszać szybko i dodać chrzan.
- Przyprawić do smaku jednym ze środków zakwaszających, solą i cukrem. Podawać na gorąco do potraw z ryb, wędlin podawanych na gorąco, potraw z grochu i mięs.
super smaczno