SOS CEBULOWY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
35 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Dodatek
Autor
Opublikowano
0,50 Kilogram
Cebula
2,00 łyżka
Ryż
1,00 szk.
Rosół
0,50 szk.
Mleko
1,00 szt.
Żółtko
4,00 łyżka
Śmietana
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
1,00 szczypt
Gałka muszkatołowa
0,50 Kilogram Cebula2,00 łyżka Ryż1,00 szk. Rosół0,50 szk. Mleko1,00 szt. Żółtko4,00 łyżka Śmietana1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz1,00 szczypt Gałka muszkatołowa
SOS CEBULOWY
  1. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Masło (margarynę) stopić w rondelku, wsypać cebulę, wymieszać, dodać przebrany i umyty ryż, wlać gorący rosół, przykryć rondel, gotować na wolnym ogniu przez około 25 minut.
  2. Ugotowaną cebulę i ryż przetrzeć przez sito lub zmiksować. Uzyskany w ten sposób sos podgrzewać na małym ogniu do zawrzenia.
  3. Gdy zawrze, odstawić, dodać mleko i śmietankę wymieszaną z żółtkiem, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową.
  4. Podgrzać, ale nie doprowadzać do zawrzenia. Podawać w sosjerce jako dodatek do potraw z jaj, ryb smażonych oraz do zapiekanek i budyniów.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*