SMAŻONY KREMIK SEROWY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
25,00 dag
Sera żółtego
3,00 Szklanki
Mleka
3,00 szt.
Jajka
3,00 łyżka
Mąki
1,00 szk.
Bułki tartej
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szt.
Olej
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
25,00 dag Sera żółtego3,00 Szklanki Mleka3,00 szt. Jajka3,00 łyżka Mąki1,00 szk. Bułki tartej4,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki1,00 szt. Olej1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
SMAŻONY KREMIK SEROWY
  1. Ser oczyścić ze skórki, utrzeć na tarce. Jaja umyć, oddzielić żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do wrzątku wlać, w trakcie ustawicznego mieszania, rozprowadzoną mąkę, mieszając doprowadzić do zawrzenia.
  2. Gdy zawrze i zgęstnieje, odstawić z ognia i szybko mieszając, dodać żółtka, podgrzewać chwilę (ciągle mieszając). Masa powinna stać się bardzo gęsta, ale nie może zawrzeć w trakcie podgrzewania.
  3. Do gorącej masy dodać utarty ser, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem i solą, dodać posiekaną pietruszkę. Gotową masę wyłożyć na deskę posmarowaną masłem lub oliwą. Rozsmarować na grubość około 1 1/2 cm. Ostudzić.
  4. Gdy zastygnie, pokrajać w prostokąty. Prostokąty otaczać dokładnie w białku i tartej bułce i od razu wkładać na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć, rumieniąc na złoty kolor.
  5. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem sosów, ziemniaków i warzyw jako potrawę obiadową lub z sosami i pieczywem jako przystawkę.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*