Pieczarki oczyścić, umyć. Włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować przez około 5 minut, odcedzić, ostudzić, pokrajać w drobną kostkę. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, oprószyć solą.
Śliwki lub gruszki pokrajać jak najdrobniej. Ugotowany seler pokrajać w kostkę. Tak samo pokrajać ugotowane na twardo jaja. Musztardę wymieszać z oliwą lub olejem i syropem z marynaty, dodać śmietanę.
Przygotowany w ten sposób sos wymieszać z ryżem, dodając jednocześnie 6 łyżek posiekanej zieleniny i wszystkie przygotowane składniki sałatki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na salaterkę, posypać pozostawioną zieleniną. Ozdobić grzybkami z marynaty, dekoracyjnie pokrajanymi ogórkami konserwowymi i konserwową czerwoną papryką lub pomidorami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!