SAŁATKA WŁOSKA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
5 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
20,00 dag
Marchew
30,00 dag
Seler
15,00 dag
Pietruszka
20,00 dag
Ziemniaki
10,00 dag
Groszek konserwowy
15,00 dag
Jabłko
20,00 dag
Ogórek kwaszony
4,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
1,00 szt.
Cytryna
1,00 łyż.
Musztarda
20,00 dag
Majonez
1,00 szt.
Natka pietruszki
20,00 dag Marchew30,00 dag Seler15,00 dag Pietruszka20,00 dag Ziemniaki10,00 dag Groszek konserwowy15,00 dag Jabłko20,00 dag Ogórek kwaszony4,00 szt. Jajko ugotowane na twardo1,00 szt. Cytryna1,00 łyż. Musztarda20,00 dag Majonez1,00 szt. Natka pietruszki
SAŁATKA WŁOSKA
  1. Warzywa korzeniowe umyć, oczyścić, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować. Powinny być lekko twardawe. Ziemniaki umyć bardzo dokładnie i ugotować w łupinkach, ostudzić.
  2. Sos majonezowy wymieszać z musztardą, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Ugotowane i ostudzone warzywa pokrajać w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, pokrajać tak jak warzywa.
  3. Jabłka umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami. W trakcie ucierania kropić sokiem z cytryny. Bezpośrednio po utarciu wymieszać z sosem. Na tej samej tarce utrzeć ogórki konserwowe, kwaszone trzeba obrać ze skórki i pokrajać w bardzo drobne paski.
  4. Wszystkie rozdrobnione składniki i groszek odcedzony z zalewy wymieszać. Odłożyć 1/3 sosu. Pozostały sos wymieszać z 3—4 łyżkami wywaru z warzyw (resztę wywaru wykorzystać do zupy) i dodać do sałatki, wymieszać, dodając jednocześnie pokrajane w kostkę 2 jaja na twardo.
  5. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na salaterkę, ozdobić pokrajanymi w cząstki lub plasterki pozostawionymi 2 jajami i listkami jarmużu. Podawać jako samodzielną potrawę na kolację.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*