SAŁATKA Z DYNI MAKARONOWEJ

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
5 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 szt.
Dynia makaronowa
15,00 dag
Cebula
15,00 dag
Jabłko
5,00 dag
Marynowane grzybki
4,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
30,00 dag
Majonez
5,00 dag
Śmietana
10,00 dag
Śliwki świeże
1,00 szt.
Cytryna
1,00 szt.
Natka pietruszki
1,00 szt.
Szczypiorek
1,00 szt. Dynia makaronowa15,00 dag Cebula15,00 dag Jabłko5,00 dag Marynowane grzybki4,00 szt. Jajko ugotowane na twardo30,00 dag Majonez5,00 dag Śmietana10,00 dag Śliwki świeże1,00 szt. Cytryna1,00 szt. Natka pietruszki1,00 szt. Szczypiorek
SAŁATKA Z DYNI MAKARONOWEJ
  1. Ugotowaną (bardzo młodą w całości, a wyrośniętą po wydrążeniu) i ostudzoną dynię pokrajać w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, oprószyć lekko solą i cukrem.
  2. Sos majonezowy wymieszać ze śmietaną, dodać cebulę. Jabłka obrać, pokrajać w drobną kostkę lub rozdrobnić na tarce z dużymi otworami.
  3. W trakcie rozdrabniania skrapiać sokiem z cytryny. Śliwki pokrajać w cienkie paski. Rozdrobnione składniki połączyć z sosem.
  4. Jaja obrać ze skorupek, pokrajać w kostkę, dodać do sałatki wraz z posiekanymi zielonymi dodatkami, wymieszać. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny (pomarańczy lub grapefruita), solą i cukrem.
  5. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek, ozdobić plasterkami pomidorów, połówkami śliwek lub czarnymi oliwkami, ozdobnie pokrajanymi listkami porów lub pietruszki.
  6. Powierzchnię sałatki można posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub rodzynkami. Podawać z dodatkiem pieczywa jako samodzielną potrawę na kolację lub jako przystawkę.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*