RYBA SMAŻONA W „BUŁECZCE”

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,00 Kilogram
Ryby
1,00 szt.
Szałwia
1,00 szt.
Sok z cytryny
5,00 dag
Bułki tartej
1,00 szt.
Olej
1,00 szczypt
Soli
1,00 Kilogram Ryby1,00 szt. Szałwia1,00 szt. Sok z cytryny5,00 dag Bułki tartej1,00 szt. Olej1,00 szczypt Soli
RYBA SMAŻONA W „BUŁECZCE”
  1. Zamrożone ryby oczyścić i umyć. Z ryb morskich zdjąć skórę. Skórę należy ściągać, poczynając od nasady głowy w kierunku ogona, pomagając sobie nożem.
  2. Oczyszczone ze skóry ryby skropić sokiem z cytryny lub octem, posypać lekko pieprzem i rozkruszoną szałwią. Pozostawić w lodówce na około 1/2 godziny, po czym przekrajać wzdłuż kręgosłupa, skrajać filety.
  3. Filety oprószyć solą i otoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć filety, smażyć obustronnie. Usmażoną rybę wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na kilka minut, żeby „doszła”.
  4. Przed podaniem wyłożyć na półmisek, obłożyć pieczonymi ziemniakami, ozdobić jarmużem lub listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem chrzanu skrobanego i surówki z sałaty, cykorii lub kapusty.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*