Zamrożone ryby oczyścić i umyć. Z ryb morskich zdjąć skórę. Skórę należy ściągać, poczynając od nasady głowy w kierunku ogona, pomagając sobie nożem.
Oczyszczone ze skóry ryby skropić sokiem z cytryny lub octem, posypać lekko pieprzem i rozkruszoną szałwią. Pozostawić w lodówce na około 1/2 godziny, po czym przekrajać wzdłuż kręgosłupa, skrajać filety.
Filety oprószyć solą i otoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć filety, smażyć obustronnie. Usmażoną rybę wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na kilka minut, żeby „doszła”.
Przed podaniem wyłożyć na półmisek, obłożyć pieczonymi ziemniakami, ozdobić jarmużem lub listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem chrzanu skrobanego i surówki z sałaty, cykorii lub kapusty.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!