RYBA SMAŻONA PANIEROWANA W SOSIE CURRY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 Kilogram
Ostroboka
3,00 szt.
Jajka
1,00 szt.
Bułka tarta
1,00 szt.
Olej
1,00 szk.
Mleka
0,50 Szklanki
Rosołu
0,50 szk.
Śmietany
2,00 łyżka
Mąki
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szt.
Posiekana zielona pietruszka
1,00 Kilogram Ostroboka3,00 szt. Jajka1,00 szt. Bułka tarta1,00 szt. Olej1,00 szk. Mleka0,50 Szklanki Rosołu0,50 szk. Śmietany2,00 łyżka Mąki1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu1,00 szt. Posiekana zielona pietruszka
RYBA SMAŻONA PANIEROWANA W SOSIE CURRY
  1. Zamrożone ryby umyć, oczyścić, opłukać. Z ryb morskich zdjąć skórę, pokrajać ją na porcje, oprószyć lekko pieprzem, otoczyć w tartej bułce. Jaja umyć, wylać ze skorupek, najlepiej na duży talerz, roztrzepać widelcem, osolić.
  2. Otoczone bułką porcje ryby wkładać do jaj, dokładnie otoczyć, a następnie przekładać na talerz z tartą bułką, otoczyć w niej. Przycisnąć panierunek.
  3. Przygotowane porcje usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i rumieniąc po obu stronach. Usmażoną rybę ułożyć na żaroodpornym półmisku i wstawić do piekarnika, żeby „doszła”. Przygotować sos.
  4. W rondelku rozgrzać lekko olej lub oliwę, dodać curry i przesianą mąkę, wymieszać, chwilę podgrzewać, mieszając, ale nie rumienić, dodawać powoli rosół lub wywar w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką.
  5. Gdy wywar się skończy, dodawać w ten sam sposób mleko. Mieszając, doprowadzić do za wrzenia. Utrzymywać w stanie wrzenia przez 2 minuty, wymieszać ze śmietaną, odstawić, przyprawić do smaku solą. Gdyby sos był mało ostry, trzeba dodać więcej curry. Amatorzy mogą dodać także nieco pieprzu.
  6. Gorącą rybę zalać sosem. Podawać z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i z surówką. Nieco odmienną w smaku potrawę uzyskamy, jeśli przed położeniem ryby natrzemy półmisek czosnkiem. Przed podaniem potrawę trzeba posypać posiekaną pietruszką.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*