Zamrożone ryby umyć, oczyścić, opłukać. Z ryb morskich zdjąć skórę, pokrajać ją na porcje, oprószyć lekko pieprzem, otoczyć w tartej bułce. Jaja umyć, wylać ze skorupek, najlepiej na duży talerz, roztrzepać widelcem, osolić.
Otoczone bułką porcje ryby wkładać do jaj, dokładnie otoczyć, a następnie przekładać na talerz z tartą bułką, otoczyć w niej. Przycisnąć panierunek.
Przygotowane porcje usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i rumieniąc po obu stronach. Usmażoną rybę ułożyć na żaroodpornym półmisku i wstawić do piekarnika, żeby „doszła”. Przygotować sos.
W rondelku rozgrzać lekko olej lub oliwę, dodać curry i przesianą mąkę, wymieszać, chwilę podgrzewać, mieszając, ale nie rumienić, dodawać powoli rosół lub wywar w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką.
Gdy wywar się skończy, dodawać w ten sam sposób mleko. Mieszając, doprowadzić do za wrzenia. Utrzymywać w stanie wrzenia przez 2 minuty, wymieszać ze śmietaną, odstawić, przyprawić do smaku solą. Gdyby sos był mało ostry, trzeba dodać więcej curry. Amatorzy mogą dodać także nieco pieprzu.
Gorącą rybę zalać sosem. Podawać z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i z surówką. Nieco odmienną w smaku potrawę uzyskamy, jeśli przed położeniem ryby natrzemy półmisek czosnkiem. Przed podaniem potrawę trzeba posypać posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!