RYBA PO TATARSKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 Kilogram
Ryby
50,00 dag
Cebuli
2,00 łyżka
Masła
1,00 szk.
Śmietany
1,00 szt.
Sok z cytryny
1,00 szt.
Posiekana zielona pietruszka
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 Kilogram Ryby50,00 dag Cebuli2,00 łyżka Masła1,00 szk. Śmietany1,00 szt. Sok z cytryny1,00 szt. Posiekana zielona pietruszka1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
RYBA PO TATARSKU
  1. Ryby oczyścić, umyć, z ryb morskich zdjąć skórę, pokrajać w dzwonka. Cebulę obrać, opłukać i wycisnąć z niej sok w sokowirówce lub utrzeć na tarce i wycisnąć sok przez sitko.
  2. Przygotowanym sokiem z cebuli zalać osolone i oprószone pieprzem dzwonka ryby. Pozostawić na 10—15 minut., następnie dodać listki laurowe, masło (margarynę) i sok z cytryny.
  3. Rondel przykryć, dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut, po czym potrawę zalać śmietaną, dusić przez następne 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić sos solą i pieprzem.
  4. Uduszoną rybę ostrożnie wyłożyć na półmisek, obficie posypać posiekaną pietruszką, obłożyć pomidorami pokrajanymi w ćwiartki i pólkrążkami cytryny. Podawać z dodatkiem ziemniaków i surówek.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*