Ryby oczyścić, umyć, z ryb morskich zdjąć skórę, pokrajać w dzwonka. Cebulę obrać, opłukać i wycisnąć z niej sok w sokowirówce lub utrzeć na tarce i wycisnąć sok przez sitko.
Przygotowanym sokiem z cebuli zalać osolone i oprószone pieprzem dzwonka ryby. Pozostawić na 10—15 minut., następnie dodać listki laurowe, masło (margarynę) i sok z cytryny.
Rondel przykryć, dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut, po czym potrawę zalać śmietaną, dusić przez następne 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić sos solą i pieprzem.
Uduszoną rybę ostrożnie wyłożyć na półmisek, obficie posypać posiekaną pietruszką, obłożyć pomidorami pokrajanymi w ćwiartki i pólkrążkami cytryny. Podawać z dodatkiem ziemniaków i surówek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!