RYBA GOTOWANA W CEBULI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,00 Kilogram
Ryby
35,00 dag
Cebuli
1,00 szt.
Sok z cytryny
2,00 szt.
Listek laurowy
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Soli
1,00 szt.
Bazylia
1,00 szt.
Masło
1,00 szt.
Posiekana zielona pietruszka
1,00 Kilogram Ryby35,00 dag Cebuli1,00 szt. Sok z cytryny2,00 szt. Listek laurowy1,00 szczypt Pieprzu1,00 szczypt Soli1,00 szt. Bazylia1,00 szt. Masło1,00 szt. Posiekana zielona pietruszka
RYBA GOTOWANA W CEBULI
  1. Ryby oczyścić, umyć, osączyć. Rybę morską skropić sokiem z cytryny, pozostawić na pół godziny w dolnej części lodówki. Cebulę obrać, pokrajać, wsypać do rondla, zalać wrzącą wodą, osolić.
  2. Gotować w przykrytym rondlu przez około 15 minut. Do ugotowanego wywaru włożyć przygotowane ryby. Małe ryby wkładamy w całości. Większe trzeba pokrajać w dzwonka. Dodać listki laurowe, pieprz i bazylię.
  3. Ugotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Czas gotowania wynosi około 20 minut, Masło (margaryna) —• około 2 łyżek — stopić w rondelku, nie rumieniąc.
  4. Ugotowane ryby wyjąć z wywaru za pomocą perforowanej łopatki, ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem (margaryną) i posypać posiekaną pietruszką, obłożyć ziemniakami, „z wody”. Podawać z dodatkiem warzyw gotowanych.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*