RUSKIE PIEROGI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Mąka
2,00 szt.
Żółtko
1,00 łyż.
Masło
50,00 dag
Ziemniaki gotowane
20,00 dag
Ser biały
15,00 dag
Cebula
1,00 łyżka
Smalec
12,00 dag
Śmietana
30,00 dag Mąka2,00 szt. Żółtko1,00 łyż. Masło50,00 dag Ziemniaki gotowane20,00 dag Ser biały15,00 dag Cebula1,00 łyżka Smalec12,00 dag Śmietana
RUSKIE PIEROGI
  1. Mąkę przesiać na stolnicę, uformować wianuszek, wlać żółtka, dodać masło i nieco wody, zarobić ciasto nożem, a następnie wyrobić ręką. Dobrze wyrobione ciasto przykryć i pozostawić na kilkanaście minut.
  2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki wraz z serem zemleć w maszynce. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę, posolić, ogrzewać na wolnym ogniu, mieszając.
  3. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać smalec, zrumienić na jasnozłoty kolor, dodać do zmielonej masy, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. „Wypoczęte” ciasto wałkować partiami. Cienkie placki pokrajać w kwadraty lub wykrawać szklanką czy okrągłą foremką kółka.
  5. Na przygotowane kółka lub kwadraty nakładać porcje nadzienia, zlepiać dokładnie boki. Uformowane pierogi układać rzędami na desce lekko podsypanej mąką.
  6. Gotować, wkładając do wrzącej osolonej wody. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową na ogrzany półmisek.
  7. Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub polane stopioną słoniną czy masłem. Odpowiednim dodatkiem będzie surówka z kwaszonej kapusty, najlepiej czerwonej.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*