ROŻENKI PO STAROPOLSKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
40 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
6 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
80,00 dag
Wołowina bez kości
20,00 dag
Boczek wędzony
30,00 dag
Cebula
20,00 dag
Pieczarki
4,00 dag
Smalec
1,00 szt.
Ząbek czosnku
1,00 szt.
Ziele angielskie
1,00 łyż.
Pieprz naturalny
1,00 łyżka
Ocet
30,00 dag
Ryż
5,00 dag
Smalec
1,50 dag
Koncentrat pomidorowy
0,50 l
Rosół
1,00 szt.
Papryka
1,00 szt.
Natka pietruszki
80,00 dag Wołowina bez kości20,00 dag Boczek wędzony30,00 dag Cebula20,00 dag Pieczarki4,00 dag Smalec1,00 szt. Ząbek czosnku1,00 szt. Ziele angielskie1,00 łyż. Pieprz naturalny1,00 łyżka Ocet30,00 dag Ryż5,00 dag Smalec1,50 dag Koncentrat pomidorowy0,50 l Rosół1,00 szt. Papryka1,00 szt. Natka pietruszki
ROŻENKI PO STAROPOLSKU
  1. Mięso pokroić w kawałki. Czosnek rozetrzeć z solą, cebulę pokroić w cienkie plastry. Kawałki mięsa' rozbić, nadając im kształt owalny, posolić, natrzeć czosnkiem, oprószyć pieprzem, skropić octem.
  2. Tak przygotowane mięso ułożyć na tacy, obłożyć pokrojoną cebulą, dodać ziele angielskie i pozostawić pod przykryciem na 2—3 godziny.
  3. Pokroić w plastry boczek i pieczarki. Nabijać na patyczki na przemian kawałki mięsa, plastry boczku, cebuli i pieczarek.
  4. Przygotowane rożenki smażyć krótko na smalcu, tak aby mięso mocno się zrumieniło ze wszystkich stron, a wewnątrz pozostało różowe.
  5. Ryż: cebulę lekko zrumienić na smalcu, dodać paprykę, koncentrat pomidorowy i podsmażyć, następnie włożyć ryż, zalać gorącym rosołem, posolić, zagotować i piec w piekarniku.
  6. Rożenki podawać na porcji ryżu polane tłuszczem i posypane posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*