Mięso pokroić w kawałki. Czosnek rozetrzeć z solą, cebulę pokroić w cienkie plastry. Kawałki mięsa' rozbić, nadając im kształt owalny, posolić, natrzeć czosnkiem, oprószyć pieprzem, skropić octem.
Tak przygotowane mięso
ułożyć na tacy, obłożyć pokrojoną cebulą, dodać ziele angielskie i pozostawić pod przykryciem na 2—3 godziny.
Pokroić w plastry boczek i pieczarki. Nabijać na patyczki na przemian kawałki mięsa, plastry boczku, cebuli i pieczarek.
Przygotowane rożenki smażyć krótko na smalcu, tak aby mięso mocno się zrumieniło ze wszystkich stron, a wewnątrz pozostało różowe.
Ryż: cebulę lekko zrumienić na smalcu, dodać paprykę, koncentrat pomidorowy i podsmażyć, następnie włożyć ryż, zalać gorącym rosołem, posolić, zagotować i piec w piekarniku.
Rożenki podawać na porcji ryżu polane tłuszczem i posypane posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!