RACUCHY

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
40,00 dag
Mąka
2,00 szt.
Jajko
0,40 l
Mleko
3,00 dag
Drożdże
1,00 łyż.
Cukier
5,00 dag
Cukier puder
RACUCHY
  1. Mąkę przesiać. Jaja umyć, ich zawartość wylewać kolejno do miseczki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja i zapach waniliowy.
  2. Dobrze wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  3. Metalową łyżką, każdorazowo maczaną w tłuszczu, wkładać na patelnię porcje ciasta, formując okrągłe racuchy.
  4. Smażyć na małym ogniu, rumieniąc po obu stronach. Usmażone racuchy układać na ogrzanym półmisku, posypywać przez sitko cukrem pudrem z wanilią.
  5. Podawać można z dodatkiem śmietany, soku owocowego na syropie lub z konfiturą. Racuchy można przyrządzać na podwieczorek, na kolację. Trzeba je koniecznie popijać herbatą.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*