POTRAWA Z ŻÓŁTEGO GROCHU I BOCZKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
0,50 Kilogram
Grochu żółtego
20,00 dag
Cebuli
15,00 dag
Marchwi
4,00 szt.
Ząbki czosnku
2,00 szt.
Goździki
20,00 dag
Boczku wędzonego
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
0,50 Kilogram Grochu żółtego20,00 dag Cebuli15,00 dag Marchwi4,00 szt. Ząbki czosnku2,00 szt. Goździki20,00 dag Boczku wędzonego4,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz
POTRAWA Z ŻÓŁTEGO GROCHU I BOCZKU
  1. Groch przebrać, usuwając zanieczyszczenia, umyć, wsypać do naczynia, zalać chłodną przegotowaną wodą i pozostawić na noc.
  2. Boczek pokrajać w plasterki. Groch nastawić do gotowania w tej samej wodzie, w której się moczył.
  3. Marchew umyć oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, włożyć do gotującego się grochu. Cebulę obrać, opłukać, jedną z nich naszpikować goździkami. Przygotowane cebule również dodać do grochu wraz z połową plasterków boczku.
  4. Ugotować do miękkości. Woda w trakcie gotowania powinna odparować. Gdyby nieco pozostało, to należy odlać. Pozostawioną połowę boczku lekko podsmażyć na patelni, obrumieniając każdy plasterek po obu stronach, dodać do grochu.
  5. Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą, wymieszać z grochem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać. Podawać na gorąco z dodatkiem sałatek warzywnych. Jako dodatek można podać ostry sos chrzanowy.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*